Inspiratie en kennis

De Mobiele Gaard is bezig aan een geweldig avontuur. Een avontuur met
landeigenaren, met onszelf en met jou! Wij begeven ons constant op
ongebaande paden. De Mobiele Gaard durft te experimenteren en wil jou
graag mee op reis nemen tijdens deze experimenten. We geven regelmatig
workshops, cursussen en meeloopdagen.

Wil jij weten hoe je begint met je eigen eetbare landschap?
Ben je nieuwsgierig naar onze zelfgebouwde infrastructuur?
Of wil je graag een introductie in permacultuur?
Het kan allemaal, en nog veel meer ook. Zo bieden wij sinds kort de
mogelijkheid voor een persoonlijk cursustraject op je eigen land.
Samen kijken we naar de mogelijkheden, maken een ontwerp en voeren deze
uit. Zo krijg je niet alleen je eigen eetbare landschap, maar leer je ook hoe
je dit in de toekomst kunt uitbreiden en onderhouden.

cursus

Cursus de natuurlijke moestuin

natuurlijke moestuin

De Mobiele Gaard geeft weer een cursus “jouw natuurlijk moestuin”. De cursus is bedoeld voor iedereen die graag een natuurlijke moestuin wil! Groente telen met behulp van natuurlijke processen, zonder het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen: gezonde groente en heerlijke groente! Er is geen specifieke voorkennis nodig om aan te sluiten.

De cursus bestaat uit vier dagdelen op de zaterdagmiddag en is vooral praktisch ingericht. Toch ontkomen we niet aan een stukje theorie hier en daar. We behandelen het ontwerp, de aanleg en het uitvoeren van een natuurlijke moestuin. De cursus start 24 november 2018. Daarna (in overleg) 26 januari, 30 maart en 25 mei 2019. Door de cursus te spreiden over een langere tijd, kunnen we meegaan in de seizoenen en afstemmen op de werkzaamheden die horen bij die tijd van het jaar.

Deelname aan deze cursus kost 125,00. Dit is inclusief gebruik van materiaal, handouts en elke cursusdag een heerlijke kop soep. Opgave voor de cursus graag via info@demobielegaard.nl, onder vermelding van naam, adres, e-mailadres en telefoonnummer. U ontvangt dan van ons een bevestiging en een betalingsverzoek. Deelname is definitief na ontvangst van het cursusgeld.

Leer boeren zonder land

Stel: je wilt dolgraag boer worden, het is je allergrootste droom. Maar een droom die je al jaren in een hoekje hebt weggestopt, omdat het toch niet haalbaar is. Je komt immers niet uit een boerenfamilie en zomaar een boerderij en een stuk grond kopen, daarvoor heb je het geld niet. Els Hegger en Stefan Hanstede stonden precies voor dit probleem. Totdat ze tegen elkaar zeiden: maar waarom land willen bezitten als het eigenlijk om het gebruik van het land gaat? We zijn er niet minder boer om, toch? En zo is de Mobiele Gaard ontstaan: een geweldig avontuur dat Stefan en Els graag met jou willen delen!

In deze cursus nemen Els en Stefan jou mee op avontuur. Je leert hoe je aan land kunt komen. Hoe je overzicht houdt over je werk en de versnipperde stukjes land. Hoe je verstoord en uitgeput land op een natuurlijke manier weer opbouwt. Hoe je groente- en fruitteelt kunt combineren met het houden van dieren. Welke afspraken je met landeigenaren maakt. Maar ook hoe je klanten vindt en bindt, de administratie voert, een rechtsvorm kiest en daadwerkelijk een inkomen verdient. Dat laatste is van essentieel belang, want ook als je vanuit passie en idealisme boer wordt, moet je er uiteindelijk wel je rekeningen van kunnen betalen. Ook op de lange termijn. En tot slot: hoe je bestaanszekerheid voor jezelf inbouwt zonder het bezitten van land en gebouwen. Kortom, je leert hoe je het gemengde boerenbedrijf van vroeger, in een modern landloos jasje, kunt toepassen.

De cursus bestaat uit 10 dagen, verdeeld over het seizoen. Iedere cursusdag begint om 10 uur met theorie. Daarna gaan we snel naar buiten om de theorie vooral te vertalen naar de praktijk. Je moet het wel gaan doen! Rond 17 uur zijn we klaar. De cursus vindt plaats in Lochem en omgeving; op de verschillende locaties van De Mobiele Gaard. De cursus is bedoeld voor iedereen die wil leren hoe je kunt boeren zonder land en zonder grote investeringen. Je hoeft geen speciale voorkennis of ervaring te hebben, wel enthousiasme voor en interesse in boeren op een vernieuwende manier!

De cursus kost € 995,- incl. BTW. Dit bedrag is inclusief een lekkere lunch met producten van de boerderij en koffie/thee.

Voor meer informatie kun je een mail sturen naar info@demobielegaard.nl, onder vermelding van jouw naam en telefoonnummer.

De groep kan maximaal 20 personen groot zijn.

kippentractor